Novosti

Podržite nas!
Podržite nas!
Idi na sadržaj

29. novembar - Dan Crvenog krsta Crne Gore.

29 Novembar 2019
Danas je 29. novembar - Dan Crvenog krsta Crne Gore.
Čestitamo ovaj značajan dan svim našim volonterima i zaposlenima, uz zahvalnost na njihovoj posvećenosti i trudu u sprovođenju humanitarne misije.

Ovaj dan je i dobra prilika da podsjetimo na našu bogatu tradiciju i istoriju.

Počeci Crvenog krsta Crne Gore vezani za 1875. godinu i zbivanja u Hercegovini, poznatija kao nevesinjska buna. Veliki broj izbjeglica je morao da napusti svoje domove i došao je u Crnu Goru, koja je tada bila još manja i siromašnija. U avgustu iste godine, u Crnoj Gori je oformljen Odbor za pomoć stradajućim Hercegovcima. Predsjednik Odbora bio je Ilarion Roganović. Prvi zvanični podaci o prebjeglom stanovništvu objavljeni su u „Glasu Crnogorca” i govore da je dva mjeseca od početka ustanka u Crnoj Gori bilo 47 207 izbjeglica - žena, djece i starijih. U crnogorskom godišnjaku „Orlić” za 1875. godinu je objavljeno da je u Crnoj Gori u tom period bilo 10 818 porodica, koje su brojale 62 496 članova .

Ratifikacijom Ženevske konvencije o ranjenicima, 17, odnosno 29. novembra 1875. godine, Crna Gora postaje član Međunarodnog pokreta Crvenog krsta. Neposredno po potpisivanju Ženevske konvencije, u Crnoj Gori se osniva Društvo Crnogorskog Crvenog krsta , kao prvo nacionalno društvo na Balkanu, čiji je predsjednik arhimandrit Visarion Ljubiša.

Nastao iz potrebe da pomogne ljudima u nevolji, Crveni krst Crne Gore je nastavio svoje djelovanja na sličan način tokom brojnih narednih istorijskih događaja i iskušenja, tokom kojih je mijenjao svoju strukturu i organizaciju. Veliki humanizam crnogorskog naroda i organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori su ispoljeni tokom balkanskih ratova, drugog svjetskog rata, zemljotresa, dolaska izbjeglica iz susjednih, ratom pogođenih zemalja.




Nazad na sadržaj