Prva pomoc - Crveni krst Glavnog grada Podgorice

Go to content

Main menu

Prva pomoc

Aktivnosti > Zdravstvena djelatnost

Prva pomoć


Prva pomoć je skup postupaka i mjera kojima se spašavaju život i zdravlje unesrećenog ili povrijeđenog čovjeka,  a primjenjuje se na licu mjesta. Širenje znanja iz prve pomoći je najvažniji korak u smanjenju invaliditeta i smrtnosti poslijee iznenadnih nesreća.

Cilj pružanja prve pomoći je da povrijeđeni što prije i u što boljem stanju stigne do stručne medicinske pomoći, odnosno u najbližu medicinsku ustanovu.

Najvažniji ciljevi prve pomoći:

1. spasavanje života,

2. prevencija pogoršanja stanja oboljelog ili povrijeđenog,

3. ubrzavanje oporavka, smanjenje komplikacija  i invalidnosti.

Svaki čovjek treba da zna da ukaže prvu pomoć samom sebi i onome kome je ona potrebna. Ona treba da bude pružena što prije, ne čekajuci na dolazak stručnog osoblja, jer to predstavlja  samo gubitak dragocjenog vremena, a ponekad upravo takva zakašnjenja dovode u pitanje život povrijeđenog.

U skladu sa tim Crveni krst Glavnog grada Podgorice ovu aktivnost i posmatra kao jednu od najprioritenijih oblasti svog  djelovanja. Obuka u pružanju prve pomoći odvija se u skladu sa evropskim doktrinama i standardima u ovoj oblasti.

Tokom godine se vrši obuka učenika osnovnih i srednjih škola u pružanju prve pomoći,  i kroz obuku svake godine prodje oko 200 učenika, koji kasnije imaju priliku da pokažu stečena znanja na takmičenjima u pružanju prve pomoći.

Kada se završi sa obukom učenika, u mjesecu maju se  održava Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći. Na ovom takmičenju učestvuju ekipe podmlatka (osnovne škole) i ekipe omladine (srednje škole).

Nakon održanog Gradskog takmičenja,  slijedi Državno takmičenje, a zatim i međunarodno - Prvenstvo glavnih gradova Jugoistočne Evrope u pružanju prve pomoći. Na svim takmičenjima ekipe Crvenog krsta Glavnog grada Podgorice postižu značajne rezultate.


 
Back to content | Back to main menu